UL-scanner---fod
Ultralydsskanning PDF Udskriv Email


Hvad er Ultralydsskanning?

Vi kan nu som fysioterapeuter anvende ultralydsskanning sammen med vores fysioterapeutiske undersøgelse, hvor scanningen kan være med til effektivt at kortlægge det videre forløb.

 

Ultralydsskanning er en effektiv og behagelig undersøgelsesmetode, hvor man detaljeret kan se muskler, sener, ledbånd, slimsække og knogler. Under scanning kan man desuden se de forskellige vævstrukturer bevæge sig i forhold til hinanden og derved belyse, om der er afklemningstilstande eller vævsirritation. Ultralydskanning kan både bruges ved idrætsskader, akutte skader og ved degenerative tilstande (slid).

 

Ultralydsskanning kender mange fra graviditeten, hvor man anvender en ultralydsskanner til at undersøge fosteret uden fysisk at påvirke forholdene omkring det. Det er også muligt at anvende ultralydsskanneren på andre regioner af kroppen. Det er en hurtig og nem måde at ’se ind under huden’ for bedre at kunne forstå, hvad der skaber problemer og dermed udløser smerter.

 

Hvilken forskel gør Ultralydsskanning? 

Når man arbejder som fysioterapeut, er der gerne flere hypoteser (diagnoser) i spil på samme tid. Ultralydsskanning gør som en genvej behandlingen mere målrettet og effektiv uden bivirkninger. Således kan man følge udviklingen i ophelingen af en skade og herigennem kontrollere at forholdene genetableres. 

 

Eller f.eks. ved en overbelastning af knæleddet, med dannelse af hævelse. Her kan man hurtigt undersøge hvor hævelsen er lokaliseret og derefter hurtigt vejlede korrekt, for igen senere let at kunne følge op på om hævelsen aftager.