Inkontinensbehandling PDF Udskriv Email

 

Ca. 4 ud af 10 voksne kvinder har en eller anden form for inkontinens! 
    -  Inkontinens kan ofte behandles med godt resultat!

 

Der er 3 forskellige typer af inkontinens:

  • Anstrengelsesinkontines - Når man lækker urin i forbindelse med anstrengelser som f.eks host, nys, løb, hop, løft eller sport.
  • Tranginkontinens - Når man får en pludselig og kraftig trang til vandladning og ikke kan nå på toilettet.
  • Blandingsinkontinens - Når man lider af både anstrengelses og trang inkontinens.

Inkontines kan opstå pga flere forskellige årsager. Den hyppigste er grundet de skader der opstår i forbindelse med graviditeter og fødsler. Herudover sker der en masse hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalderen, hvilket medfører en irriteret slimhinde samt svagere muskulatur. Er bækkenbunden i forvejen svag,er det ofte på dette tidspunkt at inkontinensen viser sig.

 

Herudover er der en række sygdomme der kan forøge risikoen for inkontinens såsom nedsynkning, sukkersyge, hjerneblødning, parkinson, discusprolaps etc.

 

Hvorledes kan fysioterapeuten afhjælpe disse problemer

Bækkenbunden har ud over at holde underlivet oppe betydning for at man kan holde på urin, afføring og luft. Det er derfor vigtigt at den både er udholdende og stærk. Fysioterapeuten kan lære dig den korrekte teknik til at gøre din bækkenbund mere udholdende og stærk.(timingen)

 

Hos fysioterapeuten starter vi med at kortlægge dine geners/problemers omfang. Herudover vil man få en gennemgang af bækkenbundens opbygning og funktion.

 

Undersøgelse foregår rygliggende på briksen og starter med en inspektion udefra, hvor fysioterapeuten ser hvordan bækkenbunden fungerer. Herefter undersøges bækkenbundsmusklerne inde i skeden, hvor der mærkes efter symmetri, funktion, styrke og udholdenhed.

 

Behandlingen er selvfølgelig afhængig af fundene, men vil bestå af styrke/udholdenheds øvelser, vejrtrækningsøvelser, venepumpeøvelser. Herudover vil der være råd og vejledning om feks væskeindtag, hjælpemidler og andre behandlingsmuligheder!

 

Der vil forventes en del hjemmetræning, men herefter vil størstedelen opleve at deres problem bliver mindre eller helt forsvinder!

 

Kontakt klinikken for yderligere information.